Column
Voor oudere columns klik op de links:
1. Een aflevering uit de voortdurende ITU-soap
2. Voorspel
3. Excuses
31 juli 2001

Wanneer een wedstrijd niet goed verlopen is, zijn er altijd redenen waarom dit het geval was:
- afgelopen weken weinig getraind want het was druk op het werk,
- afgelopen weken teveel getraind want ik had vakantie en het was mooi weer,
- de kleine heeft tandjes gekregen en huilt daardoor 's nachts veel en dat kost nachtrust,
- het zadel van mijn fiets stond te laag en daardoor kon ik te weinig kracht zetten,
- het zadel van mijn fiets stond te hoog en daardoor kon ik te weinig kracht zetten,
- vorige week hebben we een huis gekocht en daardoor was ik er met mijn hoofd niet bij,

Het is niet moeilijk om dit lijstje bijna oneindig lang te maken. Iedereen kent de redenen, of beter gezegd het excuus, waarom het in de desbetreffende wedstrijd niet goed ging. Deze redenen zijn allemaal legitiem, er is immers meer in het leven dan triathlon en dat kost wel eens een goede wedstrijd.

Sommige atleten doen echter bijna alleen maar 'excuus-wedstrijden', waarbij de verkondiger van de excuses een soort van ontwijkgedrag vertoont:
- ik heb gisteren nog hard getraind,
- ik had mijn dag niet,
- mijn bovenbenen verzuurden,
- de anderen gingen zo hard,
- het was zo druk bij de start,
- ik ben net ziek geweest,
- ik kreeg blaren,
- ik kon mijn voeding niet binnen houden,
- ik begin altijd wat harder, want aan het eind verlies ik zo veel tijd,
- ik ben niet in vorm,

Als topsporter streef ik er naar om geen 'excuus-wedstrijden' meer te hebben. Dat betekent dat ik probeer om zoveel mogelijk alle 'excuses' te elimineren. Ik kan niet genoeg trainen: met een parttime baan heb ik veel meer tijd. Alle duurritten moet ik in de regen rijden: trainen op Lanzarote of Mallorca zorgt voor (gemiddeld) beter weer dan in Nederland. Ik ben altijd zo moe in de zware laatste weken voor een hele triathlon: een trainingstage vooraf aan een hele triathlon zorgt voor de noodzakelijke rustmogelijkheden en helpt in het verwerken van (een deel van) de jetlag. Ik herstel altijd slecht van lange duurritten: je verzorging moet je al op de fiets beginnen met een flinke hoeveelheid sportvoeding. Een van de voorwaarden om geen 'excuus-wedstrijden' te hebben is het stellen van piek wedstrijden, in mijn geval het WK triathlon in Fredericia in Denemarken.

Voor het WK triathlon heb ik naar mijn eigen inschatting alle 'excuses' geelimineerd: een lange opbouw periode van 5 maanden vanaf Ironman Nieuw Zeeland op 3 maart moest zorgen voor een goede trainingsbasis en voldoende aanpassing van het lichaam op de intensievere trainingsprikkels, een tweetal trainingstages in deze periode op Mallorca en in Florida verzekerden goed weer, een aantal wedstrijden heb ik gedaan, waarin de meest intensieve trainingsprikkels gegeven konden worden (Zundert, Nuenen, Holten) en een aantal wedstrijden waarin ik de optimale wedstrijd indeling probeerde te benaderen (Gulf Coast 1/2 triathlon en Stein 2/3 triathlon), zodat ik deze indeling kon optimaliseren en dan als laatste een trainingstage twee weken voor de wedstrijdweek in Denemarken, onder vergelijkbare omstandigheden als bij het WK, zodat ik goed getraind met voldoende rust naar het WK kan. En de reis van de trainingstage naar het WK is nu ook een kort ritje geworden: geen extra reisbelasting.

Op 5 augustus wordt duidelijk of deze aanpak heeft gewerkt en of ik inderdaad kan zeggen: ik heb geen excuses, alles is goed gegaan en dit is wat ik als triatleet kan presteren. Dit zal te volgen zijn op website van het WK.


© Gosselink Triathlon Promotions