Training
YATRIS
11 december 2005 - Guido Gosselink heeft zijn sportlogboek overgeheveld naar YATRIS, dat de opvolger van ARTIS is. Volg de link en bekijk het direct:
Digitaal ARTIS sportlogboek Guido Gosselink op internet
10 februari 2005 - Het ARTIS sportlogboek, dat op een database gebaseerd is, is nu ook in te zien via internet. Uit een gesynchroniseerde database die op een server staat worden de webpagina's gevuld. Een flink deel van de functies van ARTIS is hierbij beschikbaar, maar niet alles. Guido Gosselink heeft zijn database beschikbaar gesteld voor het testen hiervan. Volg de link en vul in voor gebruiker: guido en géén wachtwoord.

Eventuele opmerkingen over de opmaak en navigatie in logboek worden zeer gewaardeerd en kun je kwijt via de reactie-link in het dagboek. Het is aan te raden geen langere periodes dan 1 week tegelijk te bekijken, omdat alle gegevens uit de server database gehaald worden en dat duurt enige tijd. Het is geoptimaliseerd voor Internet Explorer.
Schaatstraining Guido Gosselink
10 februari 2005 - Doordat Guido Gosselink met een AMB-chip schaatst is op internet te zien welke rondetijden hij maakt bij trainingen op de ijsbaan in Deventer (de Scheg) of Assen (de Smelt).
Digitaal sportlogboek Artis
5 mei 2004 - Een overzicht van al zijn trainingen en wedstrijden houdt Guido Gosselink bij in een digitaal sportlogboek: Artis. Dit logboek is door NOC*NSF beschikbaar gesteld aan de selectieleden van de NTB.

ARTIS staat voor Advanced Racing and Training Information System. De gebruiker kan er heel gedetailleerd informatie in kwijt zoals afgelegde kilometers, verdeling van hartslagzones, (tussen)tijden, maar ook gegevens als ochtendpols, gewicht, weersomstandigheden, wedstrijdverloop, eindklassering, reistijd. Met enkele muisklikken verwerkt ARTIS de data naar believen in overzichten per week, maand, kwartaal of jaar. ARTIS is in staat om diverse gegevens aan elkaar te koppelen. Dat kan de gebruiker helpen om meer inzicht te krijgen in de relatie tussen trainingsinspanningen en prestaties.

Op de website van NOC*NSF staat een Knowledge-artikel waarin ook Gosselink's ervaringen worden beschreven. Informatie over Artis is te vinden op www.sport-logboek.nl.

Team Gosselink 
20 augustus 2003 - Guido Gosselink wordt in zijn trainingen, wedstrijden, planning en herstel begeleid door een flink aantal mensen. Op deze pagina wordt het Team Gosselink voorgesteld:
Maximaal test fietsen met ademgas analyseJohan Boonstra (Boonstra Sportsvision) stelt voor Guido trainingsschema's op. In deze schema's wordt per week vastgelegd wat de trainingseenheden zijn. De planning in de week doet Guido zelf, waarbij hij rekening houdt met de hersteltijden die voor de diverse trainingen benodigd zijn. Twee weken in de voorbereiding op het EK in Fredericia zijn hier te bekijken. Alle trainingen zijn op basis van hartslagfrequentie.

De trainingen worden aangegeven in percentages ten opzichte van de hartfrequentie bij de anaerobe drempel. Deze drempel wordt een aantal malen per jaar bepaald door middel van een fiets- en looptest. Bij deze testen, bij het testcentrum van Boonstra Sportsvision in Gasteren, kan ook een ademgasanalyse gedaan worden. De afgelopen twee jaar is voor het lopen ook vaak gebruik gemaakt van de Zoladz-test (vijf maal 6 minuten lopen met vijf toenemende, maar wel constante
hartfrequenties, eventueel gevolgd door 600m maximaal).

Andre Roozendaal prikt bloed bij Guido Gosselink Afgelopen februari heeft Guido op de loopband getest, in verband met sneeuw op de atletiekbaan. Bekijk het filmpje (992 kB) van de maximaal-looptest op de band. Bij het einde van de test gaat de band naar een steeds steilere hellingshoek, de snelheid van de band neemt niet meer toe. Lactaat werd afgenomen door André Roozendaal, bewegingswetenschapper in dienst bij Boonstra Sportsvision. André heeft een boek over triathlon-training geschreven, dat in najaar 2003 uitgegeven wordt.
Herman Moelard - looptrainer Herman Moelard is de looptrainer bij LAAC Twente, waar Guido op donderdagavond de baantraining lopen heeft. Deze vindt plaats in het FBK-stadion in Hengelo. Herman verzorgt de loopscholing en geeft aanwijzingen tijdens en na de interval sessies. De inhoud van deze sessies wordt door Johan Boonstra's schema aangegeven en wijkt meestal af van wat de andere lopers op de baan doen. Herman maakt schema's voor de gehele groep en heeft een eigen website.

Training in zwembad Jaspers Kees-Jan Overbeeke is zwemtrainer en zelf ook nog een zeer actief zwemmer. Hij zwemt op internationaal niveau bij de Masters. In 2003 is Guido met hem gaan samenwerken. Een maal per week traint hij, samen met een kleine groep triatleten in zwembad Jaspers in Winterswijk. Kees-Jan heeft een uitgebreide website, waarop veel informatie over zwemmen en de mensen die hij traint te vinden is.
Marcel Swart is de technische coördinator bij de Nederlandse Triathlon Bond. Van januari tot en met mei 2003 heeft Guido in Utrecht de centrale trainingen van de NTB gevolgd: krachttraining en zwemtraining op maandag en looptraining op dinsdag. Marcel heeft deze trainingen opgezet voor de nationale selecties van de NTB. De krachttraining werd verzorgd door Kornelis Bijlsma, fysiotherapeut bij de NTB. De zwem- en looptraining werd door Marcel verzorgd. Gastoptredens bij de zwemtraining werden verzorgd door André Cats en Marcel Wouda, beiden bondscoach bij de KNZB.
Naast de centrale trainingen zijn er een tweetal topsportbijscholingsdagen geweest. Op de dag over krachttraining kwam Tim Rost uitleg en training geven, op de dag over looptechniek waren Frans Bosch en Ronald Klomp de docenten.

Henk Bruil is de vaste masseur en fysiotherapeut van Guido. Net als Guido is hij afkomstig uit Hengelo Gld. en woont hij nu in Enschede. Naast de wekelijkse massage is hij ook geregeld trainingspartner van Guido op de race-fiets of ATB. Wanneer Henk verhinderd is vanwege wedstrijden in het buitenland, wordt Guido geregeld gemasseerd door Meint Barelds
Aert Bakker is fysio- en manueel therapeut in Enschede. Zijn hulp wordt ingeroepen als er grote blessures zijn en wanneer een revalidatie periode nodig is. Hij heeft een praktijk in Enschede, is zelf triatleet en heeft het triatlon-trainer A diploma. Hij heeft derhalve een goede kijk op triatlon-training en de belasting die daarbij komt kijken. Zeer bekend in Enschede en omstreken zijn de 'tape-jes van Aert', wanneer een sporter met ingetaped lichaamsdeel op de training verschijnt. Ook Guido heeft al eens een knie blessure deels met tape bestreden.
Hardy Menkehorst is NOC*NSF erkend sportpsycholoog en oprichter van het Mental Training  & Coaching Center. Hij is de mentale trainer van Guido Gosselink en helpt hem om het maximale uit zijn volledige keuze voor de topsport te halen.

Van zijn website komt de uitspraak: 'Wist U dat de gemiddelde medaillewinnaar 10.000 uren getraind heeft en 10 jaar ervaring meebrengt naar de Olympische Spelen?'

Lange Afstand Triatlon is dan wel geen Olympisch onderdeel, maar de strekking van deze uitspraak gaat zeker op voor Guido, de zilveren medaille winnaar van het EK Lange Afstand Triatlon in 2003.  

Joris Hermans is sportdiëtist, mede werkzaam voor de NTB en geeft Guido adviezen over voeding. In het begin van dit jaar gaf hij advies over gewichtsafname, met name ook in de periode waarin Guido terugkwam van het trainingsongeval in maart. Ook de samenstelling van het menu van sportvoeding en vocht tijdens lange wedstrijden is na de maagproblemen van het WK op Ibiza aangepast, mede ook op adviezen van Frank Heldoorn (zie zijn e-coaching-site). 
Anke coacht Guido tijdens de run bij het NK Stein 2003Anke Tuinman is de partner van Guido Gosselink en daarmee de persoon die het dichtste bij hem staat. Regelmatig traint ze met Guido mee en bij veel wedstrijden is ze ook de verzorgster en coach. Als gediplomeerd sportmasseuse kan ze invallen als op locatie de vaste masseurs niet beschikbaar zijn. Ze is zelf ook een zeer actief triatlete en behoort tot de regionale top. Ze doet landelijk regelmatig wedstrijden, waarbij ze in de top 10 finisht.

 
Triathlon tips van Guido Gosselink 
15 juni 2001 - Nog 3 weken tot de triathlon van Holten 2001:
  • De week voor de triathlon gaat de trainingsintensiteit op een laag pitje. Probeer vooral de laatste dagen zo goed mogelijk uit te rusten. Een of twee dagen voor de wedstrijd kun je de spieren een beetje losmaken met rustig fietsen en lopen. Zie ook het (uitgedeelde) schema op www.triatleet.nl.
  • Bedenk de week voor de wedstrijd of je nog spullen nodig hebt: een nieuwe zwembril, nieuwe (binnen) banden voor je fiets? Nu heb je nog de tijd om deze dingen op je gemak aan te schaffen en uit te proberen in de laatste trainingen.
  • Controleer je fiets goed van tevoren, maak de ketting een beetje schoon en spuit hem goed in met kettingspray, dit kan een hoop gepiep en gekraak voorkomen. Kijk je banden na, zitten er nog zwakke plekken of gaten in de buitenband en verwijder alle (scherpe) steentjes uit de band. 
  • Gebruik de avond van tevoren om je tas in te pakken. Op de wedstrijddag hoef je je daar dan geen zorgen meer over te maken. Maak een lijstje met wat je nodig hebt. 
  • Eet de dag van tevoren geen zwaar op de maag liggende maaltijden, die je niet gewend bent. Ga echter niet jezelf helemaal vol eten met pasta, als je ook dat niet gewend bent.
  • De laatste maaltijd kun je ongeveer drie uur voor de start nemen, zorg dat die licht verteerbaar is (wit brood met jam of ander zoet beleg). Bij een vroege start is deze maaltijd het ontbijt.
  • Verken van tevoren (als je je spullen inlevert) goed de wisselzones, loop desnoods van tevoren een keertje de route. Je zal niet de eerste zijn, die in het vuur van de wedstrijd niet meer weet waar hij heen moet. 
  • Bevestig het wedstrijdnummer aan een elastische band met veiligheidsspelden. Stop het in zwembroek of badpak, of doe het bij de fiets snel om. Zo kun je het nummer in de wedstrijd gemakkelijk van de rug (fietsen) naar de buik (lopen) draaien. 
  • Kledingadvies: de kleding waar je mee kan zwemmen ook gebruiken voor de rest van de wedstrijd: geen verlies voor omkleden.
  • Voor de vrouwen: een badpak of strakke bikini is geschikt.
  • Voor de mannen: stop je hesje al in de zwembroek tijdens het zwemmen, of gebruik een trisuit bestaande uit zwembroek en top in een geheel.
  • Geen sokken, wel eerst oefenen in de training zonder sokken, omdat je anders blaren kan krijgen, eventueel vaseline/uierzalf gebruiken om je voeten/tenen iets mee in te smeren.
  • Fietsschoenen al op de fietspedalen bevestigen en met blote voeten door de wisselzone lopen. Oefen het opstappen in de training! Je kunt ook met loopschoenen fietsen, zodat je tweede wissel sneller is.
  • Een helm is verplicht tijdens de wedstrijd, veiligheid gaat voor alles. Zorg dat je een goedgekeurde helm van hard schuim hebt.
  • Leg de helm onderste boven neer, zodat je hem snel kunt opzetten. Oefen het dichtklikken een paar keer in de wisselzone. De helmbandjes moeten onder je kin wel goed aansluiten!
  • Geen boterhammen mee, sportdrank is beter en makkelijker naar binnen te krijgen. Je kunt kiezen voor dorstlesser en/of een energiedrank. Voor de wedstrijd uitproberen tijdens de training om de juiste sterkte te vinden. Dit voorkomt maag- of darmklachten tijdens de wedstrijd. Energiedrank neem je mee als de inspanning langer dan 1uur en 30 minuten gaat duren.
  • Op volgorde van zwemsnelheid gaan staan bij de start, zodat je bij het keerpunt elkaar zo min mogelijk hindert. De eerste baan zwemt de snelste dan links en de langzaamste rechts en na de eerste baan houd iedereen rechts aan.
  • Een zwembrilletje geeft beter zicht, zodat de andere deelnemers en de kant goed te zien zijn.
  • Materiaal (bijvoorbeeld de zwembril na het zwemmen) afgeven aan een bekende in het publiek gaat vaak sneller.
  • De wisselzone is ook een deel van de wedstrijd, dus niet wandelen maar op een drafje er doorheen!
  • Vertrek niet als een dolle, verdeel de krachten goed, ook in de laatste kilometer(s) kun je nog veel mensen inhalen! Gebruik eventueel een hartslagmeter om de inspanning te doseren. 
  • Schoenen met elastiek of snelsluiters, vaseline om snel er in te komen.
  • De overgang van het fietsen naar het lopen is een moeilijke. Schrik niet als het lopen in de eerste kilometers moeizaam gaat, iedere triatleet (jazeker ook de topper) kent dit gevoel. Na een aantal minuten zul je merken dat het beter gaat, je spieren hebben even tijd nodig om zich aan te passen aan het andere bewegingspatroon. 
  • Drink voldoende: pak elke post een bekertje aan en sponzen. In Holten is het vaak goed en warm weer! Wissel dorstlesser en water af, gooi het restant van het water over je hoofd (niet de dorstlesser!), dat koelt goed.
  • Vlak voor iemand de bocht induiken tijdens het lopen geeft steeds een kleine mentale tik aan die persoon. 
  • Bedenk dat als jij het zwaar hebt, de anderen dat zeker ook hebben. 
  • Bij de finish hebben ze altijd lekkere sportdrank! 
  • Zorg dat je supporters bij je hebt, dat helpt je door de moeilijke momenten heen, en opgeven mag je dan al helemaal niet! 
  • Als je al vaker hebt meegedaan probeer dan je tijden in de gaten te houden, vooral bij het lopen, zodat je de persoonlijk record kunt verbeteren!
  • Niet stayeren, op 10 m blijven, je doet deze wedstrijd voor jezelf, zorg dat je trots op jezelf kunt zijn aan het einde! Trek je niets aan van wat anderen doen. Stayeren hoort bij de Elite-NK-serie, niet in de recreatieve serie of in de nationale of bondswedstrijd. 
  • Vergeet niet te genieten van het parcours en het publiek onderweg!


Veel succes en tot 7 juli 2001!

Guido Gosselink,
met assistentie van Anke Tuinman

Nadere vragen: guidogosselink@triatleet.nl of anketuinman@triatleet.nl

Trainen voor de Thales UT triathlon in Enschede
2 maart 2001  - Er zijn nu ook schema's beschikbaar waarbij de piek ligt bij de Thales UT triathlon in Enschede. Deze schema's gaan uit van een gevorderd niveau, waarbij dit jaar al een basis is gelegd. In feite is het schema voor de triathlon van Holten verschoven in de tijd. Dit maakt dat het instapniveau een stuk hoger is. Tevens liggen de trainingen door de week iets anders dan in het schema voor Holten.

De schema's zijn hieronder te vinden:
     
Het staat een ieder vrij om deze schema's te gebruiken, mits de bron (Gosselink Triathlon Promotions) en de website (Triatleet.nl) vermeld worden bij publicatie.

Trainen voor de triathlon van Holten
26 februari 2001 - Ook in 2001 is het weer mogelijk om te trainen voor de triathlon van Holten op 7 juli. Dan vindt voor de tweede maal het NK Olympische Afstand plaats in het Overijsselse dorp. De deelnemers krijgen 5 clinics, waarin alle aspecten van de triathlon training aan bod komen. Voor de periode tussen de clinics is het mogelijk om een trainingschema te volgen. Deze schema's zijn afgestemd op 3 groepen. Heb je nog nooit aan een triathlon meegedaan en ben je nog niet ervaren in de duursport dan kun je het beste het schema voor de 1/8e  voor beginners volgen. Heb je al wel enige ervaring in de triathlonsport of aanverwante sporten, of wil je je tijd van voorgaande jaren aanscherpen dan is het schema voor de 1/8e voor gevorderden geschikt voor je. Wil je je grenzen duidelijk verder leggen dan is het schema van de 1/4e voor gevorderden geschikt voor je.

De schema's zijn hieronder te vinden:
Het staat een ieder vrij om deze schema's te gebruiken, mits de bron (Gosselink Triathlon Promotions) en de website (Triatleet.nl) vermeld worden bij publicatie.
Bij de finish wordt de training beloond: Marco Rensen is de snelste op de 1/8e triathlon van Holten in 1999. Nadat het Open NK heeft plaatsgevonden gaan de kwart en achtste triathlon van start, met hetzelfde doel: zo snel mogelijk de finish halen.


Vragen en antwoorden
Vraag 1
Bij het zwemmen moet je altijd rechts houden is het niet ? Moet je er steeds rekening mee houden bij het keerpunt dat je weer rechts in de baan uitkomt? Moet je dan steeds linksom draaien?
Antwoord 1
Je vraag ging over het keren bij het zwemmen. Het is altijd belangrijk bij het zwemmen dat je elkaar in de baan zo min mogelijk hindert. Dat gaat het beste als iedereen zo goed mogelijk rechts houdt. Dit kun je bereiken door bij het naderen van een keerpunt alvast een beetje naar het midden van de baan te zwemmen. Je maakt je keerpunt dan in het midden van je baan en probeert dan zodanig af te zetten van de kant, dat je weer rechts uitkomt. Het is het gemakkelijkst (en snelst) om bij het keren een khantelbeweging te maken, waarbij je aantikt en je voeten recht onder je bovenlichaam probeert te houden en afzet van de kant. Je draait dan inderdaad linksom. Ik hoop dat deze droge uitleg een beetje begrijpelijk is, kijken naar betere zwemmers helpt ook veel. Door veel te oefenen op een efficient keerpunt kun je kostbare secondes winnen! Veel succes met oefenen en ook in een volgende clinic (zwem)training zullen we nog aandacht besteden aan vlot keren. Succes met trainen!

Vraag 2

Bij het schema 1/4e staat bij lopen "rustige" duurloop 4 km in 20 min. Dit betekent een gemiddelde van 12 km/uur. Ik loop momenteel 10 km in ca 1:09. Bij jou schema moet ik dan proberen om wel 4 km in 20 min te lopen of moet ik gewoon op mijn hartslagmeter lopen?
Antwoord 2
Bij een duurloop gaat het er altijd om dat je die in een duurlooptempo aflegt, en met een duurlooptempo bedoel ik een heel rustig tempo. Die 20 min is bedoeld om een indicatie te geven, maar kan voor iedereen verschillen afhankelijk van niveau, geslacht, ervaring etc. Je schrijft dat je een hartslagmeter hebt, en dat is een hulpmiddel bij uitstek om de intensiteit in de trainingen ter sprake te brengen. Ik weet natuurlijk niet of je weet welke hartslagwaarde van jou bij een duurlooptempo hoort. Een makkelijke stelregel vind ik zelf altijd: een duurlooptempo is een tempo waarbij je nog redelijk gemakkelijk een gesprek kunt voeren tijdens het lopen, zonder al te veel in gehijg te vervallen.

Vraag 3
Ik heb nog nooit aan een triathlon deelgenomen, maar ik zou er dit seizoen graag een aantal willen volbrengen. Past dit in het trainingsschema wat je voor ons hebt opgesteld. Zo ja moet ik kiezen voor de sprint of kan een O1 ook? Hoeveel tijd moet er dan tussen 2 wedstrijden minimaal liggen?
Antwoord 3
De opbouw van het schema is zodanig dat je na het volgen ervan zeker een 1/8 of een 1/4 triathlon (afh. van het schema) moet kunnen volbrengen. Voor welk schema je kiest is een beetje 'up-to-you'. Het schema voor de 1/4 zal wat meer trainingstijd vragen en het is maar net hoeveel tijd je aan training kunt/wilt besteden. Met een goede traningsopbouw is een 1/4 voor een beginner zeker haalbaar. Zelf zou ik bij meerdere wedstrijden proberen een tijd van minimaal 2 weken tussen 2 wedstrijden aan te houden.

© Gosselink Triathlon Promotions